Een opvanghond of herplaatser, is dat wat voor mij?

aki-puppyDe afgelopen dagen waren voor ons (mijn vriend en ik) heel enerverend. We mochten een week geleden weer een opvanghond uit Roemenië ophalen. Vandaag kreeg ik via de mail een artikel van Monique Bladder, dat ik graag deel. Want de opvang van een hond, of het nu uit een Nederlands asiel of buitenlands asiel is, is iets waar je goed over na moet denken. Persoonlijk hebben wij goede omstandigheden om dit af en toe te doen. Geen kleine kinderen, 2 stabiele honden (ook herplaatsers uit een Nederlands asiel en uit Roemenië), geld en tijd, om een aantal dingen te benoemen.

Onze opvanghond Aki
De hond heet Aki, is 9 maanden jong. De eerste 2 dagen probeerde hij alles te eten en op het aanrecht te klimmen. Dat is niet zo gek na een lange reis, veel indrukken en als je weer moet wennen in een nieuwe omgeving. Aki is een lieve, leergierige en sociale hond. Nu, na een paar dagen zie je hem rustig worden, hij wandelt buiten lekker mee en reageert ook super op onze geweldige uitlaatservice aan huis. Onze honden Scotty en Minou reageren gepast als hij te opdringerig is (wat  steeds minder wordt).

Behandelingen en training
Een opvanghond kun je op allerlei manieren ondersteunen. Hyperactieve, zoals Aki de eerste dagen, kun je helpen met hersenwerk, hondenmassage, ttouch, speuren en positieve gedragstraining. Kies daarbij vooral een methode en behandelaar met ervaring en een trainings- of behandelmethode die bij jouw hond past! Want uit ervaring geef ik graag mee dat niet elke hond geholpen is met een bepaalde behandeling. Ga na waarmee je de hond wilt helpen, b.v. angst, overmatig blaffen, hyperactiviteit, onzekerheid, en stem daar je keuze op af.

Een paar tips…

  • Een bijzonder leerzaam boek om je hond te leren lezen, vind ik “Kalmerende signalen” van Turid Rugaas. Dit is ook een prachtig boek voor alle andere hondenbezitters.
  • Ben je je aan het oriënteren op een herplaatser of adoptie van een asielhond, bedenk dan waarom je het zo doen. Persoonlijk vind ik medelijden geen goede reden, want als je een aantal maanden op een tijdelijke opvanghond past, dan zul je merken dat dit niet genoeg is. Probeer je voor te stellen hoe het is om elke dag te passen op een hond met een rugzakje, en dat dit totaal iets anders is dan een hond die je van pup af aan hebt kunnen vormen.
  • Bij Praktijk De Hondenmasseur kun je ondersteuning krijgen met Bach Bloesem therapie afgestemd op jouw hond. Er zijn Bach Bloesems voor het omgaan met bijvoorbeeld verandering, angsten, dwangmatig gedrag, overmatig likken, depressie. Een andere behandelingsmethode is hondenmassage, waarbij na een kennismaking je hond met een passende massage steun krijgt in rust, ontspanning of een hoger zelfbewustzijn (bijvoorbeeld als je hond onzeker is).

Wat zijn de mooie kanten?
Het tijdelijk opvangen van een herplaatser of adoptie van een asielhond heeft ook zeker mooie kanten. Ik zal hier een aantal persoonlijke ervaringen delen van meerdere opvanghonden en honden die ik heb behandeld in het asiel:

  • je ziet een hond elke dag veranderen, zoals bij onze Minou in een schichtige hond naar een vrolijke levenslustige hond
  • de honden die wij hebben mogen opvangen, vind ik erg leergierig. Ik relateer dat aan hun overlevingskunst die ze op straat of in het asiel hebben moeten inzetten.
  • je kunt bijdragen aan een sociaal probleem, zonder oordeel over de reden waarom mensen een hond niet kunnen of langer willen verzorgen, is het mijn mening dat ik het een hond niet aan wil rekenen. Elke hond, waar ook geboren ter wereld, is een levend wezen en heeft recht op een goede verzorging.
  • je krijgt een spiegel in huis, waarbij je – in mijn beleving – als mens enorm kunt groeien.
  • heb je meerdere honden, en voeg je aan je roedel een opvanghand toe, heb ik ervaren dat je eigen honden ook kunnen groeien. Zo is Minou veel zelfverzekerder geworden doordat er een opvanghondje bij ons in huis kwam.

De foto’s spreken boekdelen, links Minou in een dodingsstation, rechts genietend van de zon en aan zee:

minou_dodingsstationminou_in_zonnetje      minou-strand

Mocht je nadenken over het opvangen van een hond, of adopteren van een asielhond / herplaatser, en je hebt vragen, ben je altijd welkom. Stuur gerust een e-mail of pb-tje.

Je vindt hier het artikel van Monique Bladder: http://www.moniquebladder.nl/over-buitenlandse-honden

Street Dogs in India


Comments are closed